George Nypels, militair en koloniaal historicus

Uit George Nypels, militair en koloniaal historicus
Ga naar: navigatie, zoeken

(Redactie: drs. Erwin Nypels)

Mijn grootvader George Nypels is op 5 november 1950 in Den Haag overleden. In de nalatenschap vond mijn moeder Jeanny Thérèse Deutman het boek Nederland’s Patriciaat Jaargang 1933/34. Hierin was onder meer een passage over het leven van mijn grootvader opgenomen. In het boek lagen ook een paar bloknootvellen met handgeschreven notities van mijn grootvader zelf. Het waren een aantal aanvullingen en wijzigingen met betrekking tot de gegevens uit de genoemde jaargang van het Nederland’s Patriciaat over de familie Nypels in het algemeen en in het bijzonder over hemzelf. De notities kenden geen datum van de samenstelling. Omdat hierin het jaar 1942 wordt genoemd zijn ze dus geschreven in of na dat jaar. De aanvullingen en wijzigingen waren kennelijk bedoeld voor een aanvulling in een latere jaargang van Nederland’s Patriciaat na de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit de eerste regels van de notities die bestemd zouden zijn geweest voor de heer J. Philippens in Maastricht. Dit was een van de medewerkers van de Stichting Nederland’s Patriciaat. Het is echter niet tot een (aanvullende) publicatie gekomen. Er is geen indicatie gevonden hoe dit komt. Toen mijn moeder in 1992, eveneens in Den Haag, overleed kwam de Jaargang 1933/34 van Nederland’s Patriciaat (hierna te noemen “het blauwe boekje”) met de bloknootaantekeningen in bezit van mij, de kleinzoon. Omdat mijn grootvader niet alleen een militaire loopbaan heeft gehad waarin hij een Militaire Willems-Orde verkreeg, maar speciaal ook omdat hij een interessante koloniaal historicus bleek te zijn, wil ik in deze website meer aandacht vragen voor zijn leven.

NB. De George Nypels van deze website mag niet verward worden met zijn familielid en naamgenoot George Nypels (geboren 7 oktober 1885, overleden 16 juni 1977), de reiscorrespondent van het Algemeen Handelsblad die vooral bekendheid kreeg door zijn vele reisverslagen uit Europese brandhaarden in de periode tussen de twee wereldoorlogen.

NB. Een ieder krijgt het recht om de inhoud en afbeeldingen van deze website onder voorwaarden te bewerken, gebruiken en verspreiden. De belangrijkste voorwaarde is dat een juiste bronvermelding plaats vindt. (Zie verder de pagina Voorbehoud.)